Skip to content

 

Herenboeren Ulingshof

Welkom bij Herenboeren Ulingshof

Vrolijk scharrelende varkens. Mooie fruitbomen. Zoemende bijen in bloemrijke akkerranden. Én een enthousiaste boer. De beelden van een volledig functionerende Herenboerderij zijn fantastisch. In het Brabantse Boxtel zag een aantal vooruitstrevende Venlonaren dit resultaat al in 2019 op de eerste Herenboerderij van Nederland.

Drie Venlose initiatiefnemers stelden zich de vraag: “Zou dit ook in Venlo kunnen werken? Kunnen wij het ideaal van de Herenboeren vertalen naar de Venlose gemeenschap? En daarmee een grote groep mensen deelgenoot maken van onze droom om samen gezond en duurzaam voedsel te produceren?”

In de daarop volgende maanden startte de zoektocht naar enthousiaste medestanders. Uiteindelijk ontstond een initiatiefgroep van 7 personen. Een divers gezelschap van ondernemers, ambtenaren, zorgmedewerkers en bovenal: vooruitstrevende voedselveranderaars. Wij staan aan de basis van de 200 enthousiastelingen die zich nu al hebben aangesloten bij het netwerk.

Samen zetten wij een goed georganiseerde boerderij op, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

 

Uitleveren foto Marc Bolsius 2

Hoe

Om in de regio een Herenboerderij op te starten, zijn minimaal 150 deelnemende huishoudens nodig. Daarom zijn we een zoektocht gestart naar mensen die met ons zo’n kleinschalige boerderij willen oprichten en exploiteren. Ben jij enthousiast? Laat het ons weten en vertel anderen over dit initiatief.

Herenboeren_koeien.5TVQc.DJbTJ

Wat

Wij willen een goed georganiseerde coöperatieve boerderij opzetten. Het wordt een plek waar duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd exclusief voor de leden-Herenboeren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Een ervaren boer is straks verantwoordelijk voor het werk op de boerderij. Alles is van een hoge kwaliteit en de prijs is vergelijkbaar met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier.

Grond Ulingshof

Waar

Eind 2021 hebben wij een mondelinge overeenstemming bereikt met De Zorggroep over een perceel grond in het gebied Ulingsheide. Voor 2022 is deze grond nog verpacht. Inmiddels hebben ook de eerste gesprekken met de huidige pachter plaatsgevonden en de contracten richting de pachter worden per teeltjaar 2023 gestopt. De eerste gronden komen waarschijnlijk aan het einde van teeltjaar 2022 braak te liggen. Dit betekent dat we aan het einde van dit jaar de eerste gronden in kunnen zaaien met groenbemester om de grond voor te bereiden op de eerste teelt van de Herenboerderij in 2023.

Bekijk het onderstaande filmpje om een indruk te krijgen wat een Herenboerderij is. De beelden zijn afkomstig van de Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel. In minder dan 2 minuten krijg je een aardige indruk van de enorme variatie aan gewassen en dieren op de Herenboerderij in Boxtel; van hennen en hanen tot fruitteelt, tuinbouw, runderen en varkens.