Skip to content

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wij zijn onderweg met Herenboerderij Ulingshof. Een eigen boerderij om grip te krijgen op wat we eten en de wijze waarop dat geproduceerd wordt. Samen met jou willen we dit avontuur aangaan en ervaring opdoen rondom ‘samen duurzaam voedsel produceren’.

 

Wat is een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen.

Herenboeren

  • Herenboeren Ulingshof is een groep mensen uit de omgeving van Venlo die samen een eigen boerderij beheren: een Herenboerderij. Dit doen ze door gezamenlijk grond te pachten en een boer aan te nemen. De groep moet daartoe wel groot genoeg zijn. In de praktijk betekent dat ongeveer 150 huishoudens nodig zijn om te kunnen starten. Een Herenboerderij bestaat uiteindelijk uit maximaal circa 200 huishoudens ofwel 500 monden. Met elkaar vormen ze een coöperatie.

    De visie van Herenboeren sluit aan bij de persoonlijke motieven van de kartrekkers: meer grip op wat je eet, de voedselketen verkorten door consument en producent dichterbij elkaar te brengen, dierenwelzijn, eten met aandacht voor landschap en respect voor natuur. Dat alles met als dieperliggend doel om de uitputting van de aarde een halt toe te roepen en een leefbare planeet achter te laten voor de generaties na ons. En zo’n beweging samen met anderen te vormen! Want het fundament van zo’n Herenboerderij bestaat uit een groep mensen met deze zelfde intenties.

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

  • De leden beslissen gezamenlijk wat ze willen eten. De coöperatie stelt elk jaar een teeltplan vast. De bodem van de Herenboerderij bepaalt wat er in technische zin aan groenten en fruit verbouwd kan worden. Maar het zijn de bodem, de seizoenen en de wensen van de Herenboeren, die bepalen wat er daadwerkelijk op die grond verbouwd gaat worden en welke dieren er gehouden worden. Op de eerste Herenboerderij, die in Boxtel, worden ongeveer 50 soorten groenten verbouwd, staan appel-, peren- en pruimenbomen en lopen varkens, kippen en runderen voor vlees en eieren. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren dus met de seizoenen mee. Het is de bedoeling per week in ieder geval vijf soorten groenten van het land te halen. Waarmee, is de ervaring van draaiende herenboerderijen, bij volledig in bedrijf zijn in zo’n 60% van de voedselbehoefte van de leden kan worden voorzien. 

    In 2024 hebben we de onderstaande gewassen in het teeltplan staan: 

    spitskool, romana-sla, plantui. koolrabi, lollo bionda sla, plantsjalot,
    rodekool, lollo rossa, sla, knoflook, lenteplant, savooiekool, bataviasla, winterui, broccoli, bleekselderij, winter knoflook, romanesco, tuinbonen, vroege aardappel, boerenkool, stam sperzieboon, zoete bataat, spruitkool, peulen, stoktomaat, palmkool, kapucijners, suikermais, bloemkool, stoksnijbonen, fles pompoen, knolvenkel, stokbonen, meloen, andijvie,
    rode biet, courgette, vroeg radicchio rosso, chioggia biet, courgette, laat kropsla, knolselderij, patisson, snijbiet, zomer prei,  pompoen oranje, peterselie, herfstprei, pompoen groen en groenlof.

Hoe werkt het?

  • Bij Herenboeren Ulingshof wordt tot nu toe de oogst opgehaald bij de boerderij. De leden regelen het ophalen zelf , onderling. Of geven het vrij voor donatie.

Financiën

  • Samenvatting

    Herenboeren Ulingshof is een wettelijk geregistreerde coöperatie U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid) van ongeveer 200 leden. We richten een Herenboerderij op binnen de kaders van het Herenboeren-concept en sluiten ons daarmee aan bij de landelijke Herenboeren-beweging. Een van de uitgangspunten van de Herenboerderijen is dat de Herenboerderij kan draaien zonder ‘vreemd vermogen’ en subsidies. Met eigen geld maken de leden de oprichting van de boerderij mogelijk.

    Voor een eenmalig startbedrag van 2000 Euro per huishouden ontvangt elk huishouden een Certificaat. En voor een meerpersoonshuishouden wordt ongeveer 11 euro per mond/ per week maandelijkse afgeschreven. Voor een eenpersoonshuishouden geldt : een mond. En een half certificaat. (a 1000 euro). Men verplicht zich tot een minimale termijn van drie jaar. Teruggave van certificaat en bijbehorend abonnement is niet mogelijk.

Overig

  • De Herenboerderij is van haar leden. Elk lid kan dus met initiatieven komen. Te denken valt aan het organiseren van excursies voor scholen in de omgeving, het organiseren van workshops om bijvoorbeeld voedsel houdbaar te maken tot de winter, of het inschakelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar de ontwikkeling van de boerderij zelf heeft eerste prioriteit.

    Het bestuur van Herenboer Ulingshof heeft werkteams en werkgroepen ingesteld , die op velerlei vlakken bezig zijn.

    Als Herenboer ben je zowel ondernemer, producent als consument.  Meehelpen hoeft niet, maar helpt wel. Meehelpen kan natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam zijn.